zima1
petehovac 061mala plava1
Petehaovac

U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, u centralnom području Gorskog kotara i neposrednoj blizini grada Delnica nalazi se Planinski centar Petehovac - kolijevka hrvatskog planinarstva i skijanja. Smješten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini 1035m sa kojeg se pružaju vidici na sve četiri strane, a jedinstveni su oni na Delnice, Nacionalni park Risnjak, i Slovenske Alpe. Zbog svoje iznimne ljepote 1963. g. to područje je zaštičeno i proglašeno značajnim krajolikom.Davne 1939. godine Delničko planinarsko društvo započelo je gradnju planinarskog doma na mjestu sadašnjeg hotela. Dom je završen 1945. Proširen je i preuređen 1952.Za potrebe međunarodnog natjecanja Kurikkala cup 1962. izgrađena je depadansa, te prva žičara i skijaški tereni u Hrvatskoj. Potom su uređni nogometni, košarkaški, rukometni i bočarski teren.Dugi niz godina tu su trenirali i bili na visinskim pripremama najpoznatiji nogometni, košarkaški i rukometni klubovi, kao što su Rijeka, Dinamo, Hajduk Cibona i dr.

U zimsko doba od Rijeke do Delnica vozili su specijani vlakovi, zvani “Snježni vlakovi”. Putnici su zatim pješke došli do podnožja vučnice kojom su prevezeni do Petehovca. Skijaši su mogli u to doba koristiti tri skijaške staze, u ukupnoj dužini preko 6000 m.Sve do 1986. g. kada je zbog dotrajalosti zatvoren, Petehovac je bio okosnica turizma u Gorskom kotaru, a pogotovo u Delničkom kraj

u.

Potpuno devastirane zgrade i vučnica srušene su 1998, a okolni zapušten teren očišćen, te počinje gradnja novog sportsko rekreacijskog centra sa skijalištem. Budući da je sva zemlja na tom području u privatnom vlasništvu, otkup zemlje i gradnja vrlo se sporo odvijala.

Novi (planinarski dom) hotel sa 26 ležaja i restoranom od 100 mjesta, te skijaška vučnica sa rasvjetom za noćno skijanje, otvoreni su od 26. 12. 2004.

Pred završetkom je i gradnja višenamjenske zgrade gdje će se nalaziti manja dvorana za sport, rekreaciju, wellness, zabavne igre, biljar i sl.

Pri kraju su radovi na izgradnji vodovoda, te proširenju ceste.

Počeli su radovi na uređenju nogometnog igrališta koje je jedinstveno u Hrvatskoj na nadmorskoj visini iznad 1000 m, drugih sportskih terena, te označavanje biciklističkih staza i planinskih šetnica.

Dođite u bilo koje doba godine u najljepši hrvatski planinski centar i uživajte u uvijek prekrasnom i legendarnom Petehovcu.